Σελίδες

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ενημέρωση για τη συνάντηση των κατόχων Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) Τράπεζας Κύπρου την 9 Σεπτεμβρίου 2012 στην Αθήνα



Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου 2012, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η πρώτη συνάντηση των κατόχων μετατρέψιμων αξιογράφων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα. 

Η υπόθεση είναι ήδη γνωστή τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα. Περιληπτικά, υπενθυμίζουμε ότι στην προσπάθειά της να προωθήσει τα μετατρέψιμα αξιόγραφα έκδοσής της, η Τράπεζα Κύπρου προσέγγισε πλήθος καταθετικών πελατών της – αποταμιευτών και παράσχοντας ελλιπή και παραπλανητική πληροφόρηση, τους έπεισε να επενδύσουν τις οικονομίες μιας ζωής σε ένα άκρως περίπλοκο και ριψοκίνδυνο χρηματοοοικονομικό προϊόν. 

Σε μια εποχή που υπήρχε διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η Τράπεζα Κύπρου παρουσίαζε το προϊόν της ως προθεσμιακή τοποθέτηση πενταετούς διάρκειας και εγγυημένου κεφαλαίου και απόδοσης, σε ευρώ. Πρόσφατα, όμως, με τρόμο ανακάλυψαν οι αποταμιευτές ότι κατέχουν αορίστου διάρκειας – άληκτα τραπεζικά ομόλογα, με μεταβαλλόμενη χρηματιστηριακή τιμή και διακριτική ευχέρεια της Τράπεζας να τα μετατρέψει σε μετοχές. 

Πλέον, με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου επί τάπητος και την δυνητική αναγκαστική μετατροπή των μεριδίων της σε μετοχές, συντηρητικοί αποταμιευτές κινδυνεύουν να βρεθούν, χωρίς τη θέλησή τους, μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου και να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Μια τέτοια “επένδυση”, οι κάτοχοι των αξιογράφων δεν την θέλησαν ποτέ και δεν θα προέβαιναν σε αυτήν αν δεν τους παραπλανούσε η Τράπεζα Κύπρου. Για αυτό και θα διεκδικήσουν το αρχικό τους κεφάλαιο και κάθε νόμιμη αξίωσή τους μέχρι τελευταίου ευρώ. 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν περισσότεροι από 40 κάτοχοι ΜΑΕΚ, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις νομικές πτυχές της υπόθεσης από τους δικηγόρους κ.κ. Ευαγγελία Καούρη και Μιχάλη Κοσμόπουλο. Οι ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρισταμένων έθεσαν το πρόβλημα σε όλες τις διαστάσεις του και από τη συνάντηση προέκυψαν τα κατωτέρω:

Οι παριστάμενοι:

Διατράνωσαν τη θέλησή τους να στραφούν κατά της Τράπεζας Κύπρου και των υπαλλήλων και στελεχών της που τους παραπλάνησαν, με κάθε νόμιμο μέσο, προβάλλοντας κάθε αστική και ποινική αξίωσή τους και ζητώντας τη μεσολάβηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, στον οποίο ήδη έχουν υποβληθεί σχετικές αναφορές. 

Αποφάσισαν να ιδρύσουν σωματείο για την δυναμικότερη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την ενημέρωση παντός αρμοδίου και του κοινού.

Αποφάσισαν να είναι σε συνεχή επαφή με τους νομικούς τους συμβούλους και να ενημερώνονται για την εξέλιξη της υπόθεσης στην Κύπρο. 

Να αναζητήσουν περισσότερους παραπλανηθέντες πελάτες της Τράπεζας Κύπρου.

Πολλοί παραπλανηθέντες δεν γνώριζαν ούτε την ονομασία του προϊόντος αυτού και ακόμα και σήμερα δεν έχουν ενημερωθεί. Για αυτό, οι  κάτοχοι αξιογράφων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα κάνουν έκκληση στον ελληνικό τύπο να διερευνήσει δημοσιογραφικά την υπόθεση και να ενημερώσει σχετικά το ευρύ κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκέπτεται το maekgr.blogspot.gr

Αθήνα, 9-9-2012
Κάτοχοι ΜΑΕΚ Τράπεζας Κύπρου (Ελλάδα)