Σελίδες

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

"Κυπριακοί τίτλοι «καίνε» 13.500 επενδυτές"

Αναδημοσίευση από Καθημερινή 2.9.2012
 
του Γιάννη Σεϊτανίδη
 

Το ενδεχόμενο μετατροπής σε τραπεζικές μετοχές των Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) αξίας περίπου 900 εκατ. ευρώ, που είχαν εκδώσει οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου -887 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Κύπρου και 65,4 εκατ. ευρώ η Λαϊκή Τράπεζα (Marfin Egnatia στην Ελλάδα) - αποτελεί μια από τις παράπλευρες απώλειες της δίνης στην οποία έχει περιέλθει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Το ζήτημα ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και επεκτείνεται σε Ελλάδα, Αγγλία και ΗΠΑ, αγγίζοντας πάνω από 13.500 πρόσωπα (φυσικά και μη) που αγόρασαν την άνοιξη του 2011 τα εν λόγω προϊόντα, με δέλεαρ το υψηλό επιτόκιο. Η Τράπεζα Κύπρου προσέφερε σταθερό επιτόκιο 6,5% για πέντε χρόνια.

Τα ΜΑΕΚ είναι ένα τραπεζικό ομόλογο με αόριστη διάρκεια, η αξία του οποίου προσμετριέται στα πρωτοβάθμια κεφάλαια μιας τράπεζας από τη στιγμή που μπορούν να μετατραπούν, αν παραστεί γεγονός έκτακτης ανάγκης κεφαλαίου ή γεγονός βιωσιμότητας, σε μετοχικό κεφάλαιο. Τα επίμαχα ΜΑΕΚ εκδόθηκαν πριν γίνει γνωστό το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, στις 5 Απριλίου για την Τράπεζα Κύπρου και στις 19 Μαΐου για τη Λαϊκή Τράπεζα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε παραπλάνηση. Ανέφεραν στους πελάτες τα θετικά της απόκτησης των ΜΑΕΚ και όχι τα αρνητικά. Επιχειρήθηκε ανακεφαλαιοποίηση πάνω στις πλάτες των καταθετών», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων στην Κύπρο, Φοίβος Μαυροβουνιώτης. Ο Σύνδεσμος, μάλιστα, δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα και από Ελλαδίτες.

Στην πρόσφατη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών τα ΜΑΕΚ αποτελούσαν ένα από τα εργαλεία για να αυξήσουν τα βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαιά τους (Cor Tier 1) στο 9%, σύμφωνα με την οδηγία που είχε εκδώσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή για τις συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, ΜΑΕΚ αξίας 434 εκατ. ευρώ αντηλλάγησαν εθελοντικά με μετοχές. Ενα ποσό της τάξης των 453 εκατ. ευρώ παρέμεινε σε ΜΑΕΚ. Μετά την αποτυχία της ανακεφαλαιοποίησης -η προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου- η μη καταβολή των τόκων των αξιογράφων έφερε το πρόβλημα στην επιφάνεια. Από τον αριθμό των 13.500 κατόχων των επίμαχων τραπεζικών ομολόγων, το 75% εκτιμάται ότι ανήκει σε μη θεσμικά πρόσωπα.
 
Στην Κύπρο έχει διαταχθεί έρευνα ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες αποταμιευτών, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που συνεπαγόταν η απόκτηση των ΜΑΕΚ. Στην αντίληψή τους η απόκτησή τους ισοδυναμούσε με μια κατάθεση που απόφερε μάλιστα ένα δελεαστικό επιτόκιο. Το θέμα έφτασε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Γενικό Εισαγγελέα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Κεντρική Τράπεζα. Σε αυτή τη φάση «πάγωσε» η μετατροπή των ΜΑΕΚ σε μετοχές και αναζητείται λύση. Οι εκπρόσωποι των κατόχων των Μετατρέψιμων Αξιογράφων πληροφορήθηκαν ότι ο οίκος Alvarez and Marsal (A&M), στον οποίο η κεντρική τράπεζα της Κύπρου ανέθεσε τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα έχουν ζητήσει κρατική στήριξη, θα διερευνήσει και τις συνθήκες έκδοσης των ΜΑΕΚ. Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου προχωρά στην κατηγοριοποίηση των κατόχων ΜΑΕΚ, ώστε να εντοπιστούν τα φυσικά πρόσωπα χωρίς προφίλ επενδυτή. Η πρόθεση είναι να διασφαλιστεί το κεφάλαιο των φυσικών προσώπων, τα οποία αναζητούσαν τη σιγουριά της τραπεζικής κατάθεσης. Ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων προτείνει ως λύση οι κάτοχοι των ΜΑΕΚ να δανειστούν ίσο ποσό από την τράπεζα, με την υποχρέωση να παραμείνει στην τράπεζα ως προθεσμιακή κατάθεση και με το ίδιο επιτόκιο. Οι κάτοχοι θα μπορούν να αποσύρουν κάθε χρόνο το 20% του ποσού των αξιογράφων, ώστε μέσα σε πέντε χρόνια να πάρουν ολόκληρο το ποσό.