Σελίδες

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΕΚ


 

Απαντούμε σήμερα σε δύο βασικά ερωτήματα που μας θέτετε και θα επανέλθουμε με σχετική ενημέρωση και στα υπόλοιπα, καθώς και με την πορεία των ομαδικών αγωγών από τη δικηγορική εταιρεία «Ι και Μ. Μαρκουλάκος και Συνεργάτες» σε συνεργασία με την δικηγόρο Ευαγγελία Καούρη:

 

Συμμετοχή στα διαιτητικά δικαστήρια στην Κύπρο

 

Μετά την συμφωνία του Eurogroup της 25ης Μαρτίου 2013, δρομολογήθηκε στην Κύπρο διαδικασία θεσμοθέτησης διαιτητικού δικαστηρίου για την υπόθεση των αξιογράφων.  Το νομικό πλαίσιο παραμένει μέχρι σήμερα υπό διαμόρφωση και όταν ολοκληρωθεί  πρέπει να αποσταλεί στις αρμόδιες Κυπριακές Αρχές για έγκριση, στον Γενικό Εισαγγελέα  Κύπρου  και ακολούθως για ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επομένως, την ισχύ της όποιας απόφασης και τη δυνατότητα ακύρωσής  της σε τακτικό ανώτερου βαθμού δικαστήριο δεν την γνωρίζουμε ακόμα.

 

Η διαδικασία αυτή αφορά τους κατόχους ΜΑΕΚ Κύπρου και Λαϊκής (σε Κύπρο και Ελλάδα) και θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε είναι ήδη σοβαρό μειονέκτημα για την τελική δικαίωση των χιλιάδων αυτών περιπτώσεων και μάλιστα στο 100% της απώλειας κεφαλαίου που υπέστησαν. Οι πληροφορίες που έχουμε λάβει και με δεδομένο ότι στην Τράπεζα Κύπρου στην Κύπρο (σε αντίθεση με την Ελλάδα) έγινε τελικά «κούρεμα» των καταθέσεων σε ποσοστό που υπολογίζεται στο 60% για τους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ, προστασία που βεβαίως δεν έχουν οι κάτοχοι των υβριδικών ομολογιών ΜΑΕΚ, το ποσό αποζημίωσης μας θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και προφανώς λιγότερο από 40%.

 

Επίσης η ευδοκίμηση της υπόθεσης μας προϋποθέτει την απόδειξη της εξαπάτησης για κάθε περίπτωση ατομικά και όχι μέσω ομαδικών ομοειδών περιπτώσεων που ενισχύουν την αποδεικτική μας δύναμη, καθώς πρέπει να αποδειχθεί  ότι καθένας από εμάς κατά το χρόνο εγγραφής στο ομόλογο δεν είχε ικανότητα (λόγω γνώσης ή εμπειρίας) να αντιληφθεί τους κινδύνους που αναλάμβανε. Κρίνεται λοιπόν η υποκειμενική εξαπάτηση του καθενός.

 

Η διαδικασία αυτή κρίνεται ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΗ για τους κατόχους ΜΑΕΚ Τράπεζας Κύπρου από το δίκτυο των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα που -σε αντίθεση με τους κατόχους ΜΑΕΚ τη Λαϊκής δεν έχουν καμία άλλη επιλογή- .

 

Οι Έλληνες κάτοχοι ΜΑΕΚ Κύπρου μπορούν να διεκδικήσουν με ευνοϊκότερους όρους το κεφάλαιό τους από τα Ελληνικά Δικαστήρια μέσω των ομαδικών αγωγών που ετοιμάζουμε καθώς η παραπλανητική προώθηση των αξιογράφων, που έχει διαπιστωθεί και από το πόρισμα του Έλληνα Συνηγόρου του Καταναλωτή ενισχύεται με τη σύνταξη πραγματογνωμοσύνης που αποδεικνύει ότι η Τράπεζα Κύπρου κατά την έκδοση των επίμαχων προϊόντων ήταν κεφαλαιακά ανεπαρκής. Πρέπει μάλιστα να γνωρίζουμε ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ (η συμμετοχή στα διαιτητικά δικαστήρια στην Κύπρο  ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ τη δυνατότητα προσφυγής στην τακτική Ελληνική Δικαιοσύνη).

 

Τέλος, ως προς το κόστος συμμετοχής στα διαιτητικά δικαστήρια και την απόκλιση που έχει από την αντίστοιχη διαδικασία στην Ελλάδα σας αναφέρουμε ότι αφενός ο επιμερισμός του κόστους στην Κύπρο αφορά σε χιλιάδες και αφετέρου δεν περιλαμβάνει καθόλου  δικαστικά έξοδα και έξοδα παραστάσεων δικηγόρων αλλά μόνο τη σύνταξη της σχετικής μελέτης, για να κάνει κανείς χρήση στο σχετικό διαιτητικό δικαστήριο.

 

Σχέση Πειραιώς με ΜΑΕΚ

 

Όπως ήδη γνωρίζετε στις 26 Μαρτίου 2013, η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση των καταθέσεων, δανείων, καταστημάτων και εργαζομένων στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας.

 

Από τη συμφωνία αυτή προκύπτει ξεκάθαρα ότι η Τράπεζα Πειραιώς ΔΕΝ ΑΝΕΛΑΒΕ οποιαδήποτε υποχρέωση σε σχέση με την πλημμελή έκδοση και διάθεση των ΜΑΕΚ από το ελληνικό δίκτυο της Τράπεζας Κύπρου. Οποιαδήποτε δικαστική διεκδίκηση που στρέφεται εναντίον της Πειραιώς είναι εντελώς ΑΒΑΣΙΜΗ, και ούτε μπορεί να ακυρωθεί η αγορά εκ μέρους της τελευταίας, επιλεκτικά, συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται οι απαιτήσεις τρίτων από ΜΑΕΚ ή διαχείριση χαρτοφυλακίου κτλ.