Σελίδες

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Τη μεθοδολογία της Ισπανίας στο θέμα των αξιόγραφων εισηγείται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

Την υιοθέτηση της μεθοδολογίας που ακολούθησε η Ισπανία στο θέμα των κατόχων αξιόγραφων τραπεζών, πρότεινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατά τη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Η πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για υιοθέτηση της μεθοδολογίας της Ισπανίας αφορά τη σύσταση Επιτροπής, που ουσιαστικά θα διενεργεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως διαμεσολαβητής μεταξύ των κατόχων αξιόγραφων και των τραπεζών, θα ασχοληθεί με το κάθε παράπονο χωριστά και οι όποιες αποφάσεις της θα είναι δεσμευτικές για τις τράπεζες.

Σε περίπτωση που η Επιτροπή, η οποία θα διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, αποφασίσει ότι υπήρξε παραπλάνηση ενός κατόχου αξιόγραφων από μια τράπεζα, θα είναι αναγκασμένη η συγκεκριμένη τράπεζα να προβεί σε αποζημιώσεις προς τον κάτοχο αξιόγραφων, με βάση το ποσό αποζημίωσης που θα αποφασίσει η Επιτροπή.

Η σύσταση μιας τέτοιας Επιτροπής, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα είναι πέρα των οποιονδήποτε λύσεων προσφερθούν από τις ίδιες τις τράπεζες, χωριστά, προς τους κατόχους αξιόγραφων. Δηλαδή δεν θα αφορά λύση του προβλήματος αλλά μια μεθοδολογία.

Επιπλέον, ενδεχόμενη απόφαση για υιοθέτηση της μεθοδολογίας που ακολούθησε η Ισπανία στο θέμα, δεν θα αναιρεί το δικαίωμα κατόχων αξιόγραφων οι οποίοι δεν θα είναι ικανοποιημένοι από τις λύσεις που θα προσφέρουν οι τράπεζες και την απόφαση της Επιτροπής που θα συσταθεί να προσφύγουν και στα δικαστήρια.

Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συμφώνησαν να μελετήσουν εις βάθος το θέμα και να επανέλθουν.

Πηγή 
:http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Oikonomia/29/129100/synantisi-gia-to-thema-ton-axiografon-sto-ypourgeio-oikonomikon