Σελίδες

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Κόλαφος το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας για τα ΜΑΕΚ της Τράπεζας Κύπρου!

Η εκπομπή "60 λεπτά" του SigmaTV αποκαλύπτει το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα των τραπεζικών αξιογράφων αξίας 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ. Δείτε την εκπομπή και διαβάστε παρακάτω την σύνοψη του πορίσματος από τον τύπο.

 

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδα "σημερινή":
"Στο πόρισμα φαίνεται να επιρρίπτονται ευθύνες στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, ενώ φωτογραφίζονται συγκεκριμένα στελέχη τους ως οι ηθικοί αυτουργοί, οι οποίοι συνέβαλαν ώστε καταθέτες να μετατραπούν σε επενδυτές μετά από παρότρυνση ή συμβουλές μη εξουσιοδοτημένων ατόμων, εργαζομένων στις δύο τράπεζες. Το πόρισμα είναι πολυσέλιδο και περιέχει «αποδείξεις και ονόματα», και όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην εκπομπή του Σίγμα, δικαιώνει τις ανησυχίες των επηρεαζόμενων. 

Για την Τράπεζα Κύπρου η Κεντρική ετοίμασε πόρισμα 17 σελίδων και για τη Λαϊκή 27, ενώ απευθύνει επιστολή και προς τις δύο τράπεζες με την οποία τους κοινοποιεί ότι: «Εκ πρώτης όψεως η Τράπεζα (και για τις δυο) έχει εμπλακεί σε διαδικασίες παροχής και διάθεσης των αξιογράφων, οι οποίες συνίστανται στην παροχή της επενδυτικής υπηρεσίας-συμβουλής, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι πρόνοιες του περί επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων νόμου και χωρίς να έχει τηρηθεί η σχετική οδηγία της Kεντρικής Τράπεζας...».

Για την Τράπεζα Κύπρου Στο πόρισμα αναφέρεται ότι η Τράπεζα Κύπρου: 
-Δεν έδινε λεπτομερή εικόνα των κινδύνων που συνόδευαν την επένδυση των αξιογράφων. 
-Οι επαφές με τους πελάτες ήταν τηλεφωνικές αλλά και προσωπικές, ενώ όσοι υπάλληλοι ανέλαβαν να πείσουν για την αγορά αξιογράφων έδιναν πάντα έμφαση στα πλεονεκτήματα αποκρύβοντας τα μειονεκτήματα της επένδυσης. 
 -Δεν καθίστατο σαφές ότι δεν πρόκειται για επενδυτικό προϊόν. 
-Υπήρχαν γραπτές οδηγίες προς τους υπαλλήλους να υπογραμμίζουν το υψηλό επιτόκιο και να αναλύουν τις βασικές απορίες χωρίς να αναφέρονται σε κινδύνους και μειονεκτήματα. 
 -Όσοι προωθούσαν τα αξιόγραφα δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, δεν είχαν δηλαδή την απαιτούμενη από τον νόμο άδεια να το κάνουν."

(http://www.sigmalive.com/simerini/business/news/533207)

Σημείωση δική μας: Όμως και τα αναφερόμενα στο πόρισμα για τα μετατρέψιμα ομόλογα της Λαϊκής Τράπεζας, ισχύουν και για την Τράπεζα Κύπρου! Συγκεκριμένα:

- Τα αξιόγραφα χαρακτηρίζονταν ως «ιδανική επιλογή εν μέσω κρίσης» που εξασφαλίζει πολύ υψηλή ρευστότητα αλλά δεν γινόταν αναφορά σε κινδύνους.
- Εδίδετο δυνατότητα εξασφάλισης ρευστότητας-παροχές δανείων δηλ. - μέσω ενεχυρίασης με πολύ ευνοϊκούς όρους.
- Καταθέσεις προθεσμίας που έπρεπε να σπάσουν, απαλλάσσονταν από τα έξοδα αν μετατρέπονταν σε αξιόγραφα.

Έχουμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες περιπτώσεις υπόψη μας και μπορούμε να δώσουμε στοιχεία σε κάθε ενδιαφερόμενο! Επίσης, έχουμε υποψίες ότι και για τους υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου ίσχυαν προμήθειες και η αξιολόγησή τους γινόταν και με βάση τον αριθμό ΜΑΕΚ που προώθησαν.