Σελίδες

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Δημοσίευμα της εφημερίδας "Θάρρος": Σωματείο ιδρύουν Καλαματιανοί και άλλοι "επενδυτές"

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις, σε Ελλάδα και Κύπρο, για το θέμα  των Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας. 

Στην Ελλάδα, βρίσκεται υπό ίδρυση Σωματείο Κατόχων Αξιογράφων ΜΑΕΚ και μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή σε αυτό περίπου 50 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλοί Καλαματιανοί, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους καταθέτες, που μετατράπηκαν εν αγνοία τους σε επενδυτές, έχουν ήδη ξεκινήσει με τη βοήθεια νομικών το δικό τους αγώνα για δικαίωση, διεκδικώντας τουλάχιστον την επιστροφή του κεφαλαίου τους.    

Στην Κύπρο, τα Μέσα Ενημέρωσης δημοσιοποίησαν το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε η Κεντρική Τράπεζα (ανάλογη με την Τράπεζα της Ελλάδος) για τα αξιόγραφα, το οποίο απεστάλη και στις εμπλεκόμενες τράπεζες και τους ζητά να εκφράσουν τις απόψεις τους έως τις 26 Οκτωβρίου.


Το πόρισμα

Το πόρισμα για το θέμα των τραπεζικών αξιογράφων, αξίας 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, αποκάλυψε προ ημερών η εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα “60 λεπτά”». Σε αυτό φαίνεται να επιρρίπτονται ευθύνες στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, ενώ «φωτογραφίζονται» συγκεκριμένα στελέχη τους ως ηθικοί αυτουργοί, οι οποίοι συνέβαλαν ώστε καταθέτες να μετατραπούν σε επενδυτές μετά από παρότρυνση ή συμβουλές μη εξουσιοδοτημένων ατόμων, εργαζομένων στις δύο τράπεζες.

Το πόρισμα είναι πολυσέλιδο και περιέχει «αποδείξεις και ονόματα», και όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη εκπομπή, δικαιώνει τις ανησυχίες των επηρεαζόμενων. Για την Τράπεζα Κύπρου η Κεντρική ετοίμασε πόρισμα 17 σελίδων και για τη Λαϊκή 27, ενώ απευθύνει επιστολή και προς τις δύο τράπεζες, με την οποία τους κοινοποιεί: «Εκ πρώτης όψεως η Τράπεζα (και για τις δυο) έχει εμπλακεί σε διαδικασίες παροχής και διάθεσης των αξιογράφων, οι οποίες συνίστανται στην παροχή της επενδυτικής υπηρεσίας-συμβουλής, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι πρόνοιες του περί επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων νόμου και χωρίς να έχει τηρηθεί η σχετική οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας. Συνεπώς, επειδή η Κεντρική δύναται να λάβει μέτρα, καλείστε να εκφράσετε τις απόψεις και παρατηρήσεις σας επί των ευρημάτων μέχρι τις 26 Οκτωβρίου...». 

Για την Τράπεζα Κύπρου στο πόρισμα αναφέρεται: 

-Δεν έδινε λεπτομερή εικόνα των κινδύνων που συνόδευαν την επένδυση των αξιογράφων. 
-Οι επαφές με τους πελάτες ήταν τηλεφωνικές αλλά και προσωπικές, ενώ όσοι υπάλληλοι ανέλαβαν να πείσουν για την αγορά αξιογράφων έδιναν πάντα έμφαση στα πλεονεκτήματα, αποκρύβοντας τα μειονεκτήματα της επένδυσης. 

 -Δεν καθίστατο σαφές ότι δεν πρόκειται για επενδυτικό προϊόν. 

-Υπήρχαν γραπτές οδηγίες προς τους υπαλλήλους να υπογραμμίζουν το υψηλό επιτόκιο και να αναλύουν τις βασικές απορίες, χωρίς να αναφέρονται σε κινδύνους και μειονεκτήματα. 

-Όσοι προωθούσαν τα αξιόγραφα, δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, δεν είχαν δηλαδή την απαιτούμενη από το νόμο άδεια να το κάνουν. 

Η Τράπεζα Κύπρου

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Κύπρου σε ανακοίνωσή της σχετικά με το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει ότι, ανεξάρτητα από τις έρευνες των αρμόδιων αρχών για το θέμα των αξιογράφων, καθώς και την έκβαση της πρότασης που επεξεργάζεται το υπουργείο, η Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τις ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις του θέματος, προτίθεται να εισηγηθεί στις Εποπτικές Αρχές εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο ήδη επεξεργάζεται, σε συναντήσεις που θα έχει μαζί τους στο άμεσο μέλλον.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η Τράπεζα Κύπρου δεν προτίθεται στο παρόν στάδιο να σχολιάσει δημόσια το περιεχόμενο των προκαταρκτικών ευρημάτων της Κεντρικής Τράπεζας. 

Σε σχέση με τα εν λόγω ευρήματα θα υποβληθούν παραστάσεις προς την Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει καθορίσει η Κεντρική Τράπεζα.

H Τράπεζα συμμετείχε σε ομάδα εργασίας, η οποία σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει και υποβάλει προκαταρκτική πρόταση για το θέμα των αξιογράφων για έγκριση από το υπουργείο και την τρόικα».

Ευαγγελία Καούρη

Η πληρεξούσια Καλαματιανή δικηγόρος των καταθετών – επενδυτών, Ευαγγελία Καούρη, με αφορμή το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, το χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη και πρόσθεσε: «Από όσα έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ, στο πόρισμα φαίνεται να επιρρίπτονται ευθύνες στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή για παρότρυνση ή συμβουλές από μη εξουσιοδοτημένα άτομα-εργαζομένους στις δύο τράπεζες, ώστε καταθέτες να μετατραπούν σε επενδυτές.
Το πόρισμα θα αποτελέσει βασικό αποδεικτικό στοιχείο στα χέρια των κατόχων ΜΑΕΚ στην περίπτωση που προσφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια, για να διεκδικήσουν το απωλεσθέν κεφάλαιό τους.

Εν συντομία, σας αναφέρω ότι τα ΜΑΕΚ είναι άληκτα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου, που έχουν δυο εξαιρετικά επαχθείς όρους περί ακύρωσης τόκων, όπως και έγινε τον Ιούνιο του 2012 και αναγκαστική μετατροπή του κεφαλαίου σε μετοχές, ενδεχόμενο πολύ πιθανό, λόγω της εμπλοκής της τρόικας στην Κύπρο. Στην περίπτωση αυτή, θα χαθεί τουλάχιστον το 80-90 % του κεφαλαίου.
Τα ΜΑΕΚ, όπως και οι ίδιοι οι όροι έκδοσής τους αναφέρουν, αποτελούν νέα μορφή επένδυσης και πιθανόν να μην είναι κατάλληλα για όλους τους επενδυτές. Παρά ταύτα, προωθήθηκαν από μη καταρτισμένους και πιστοποιημένους υπαλλήλους και διευθυντές της Τράπεζας ως ένα απλό, τύπου προθεσμιακής κατάθεσης προϊόν, σε άτομα που δεν είχαν το κατάλληλο και συμβατό με τη συγκεκριμένη επένδυση επενδυτικό προφίλ».

Η κα Καούρη ανέφερε, επίσης, ότι έχει έρθει σε επαφή με πλήθος συμπολιτών και με ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, από την Ορεστιάδα μέχρι την Κρήτη, και έχει αναλάβει με το δικηγόρο Αθηνών, καλαματιανής καταγωγής, Μιχ. Κοσμόπουλο, τις υποθέσεις έξι Καλαματιανών και πολλών συμπατριωτών. «Από όσα οι ίδιοι μας έχουν μεταφέρει, είτε κλήθηκαν από τους υπαλλήλους τηλεφωνικά είτε, με αφορμή άλλη συναλλαγή τους με την τράπεζα, οι υπάλληλοι και οι διευθυντές των καταστημάτων, στους οποίους είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη λόγω συγγενικών σχέσεων ή φιλικών δεσμών, τους προέτρεψαν να τοποθετήσουν τις αποταμιεύσεις, που μέχρι τότε διατηρούσαν σε προθεσμιακές καταθέσεις, στα ΜΑΕΚ. Όχι μόνο δεν τους εξήγησαν τους πολύ σοβαρούς κινδύνους που διέτρεχαν οι αποταμιεύσεις τους, αλλά τους τα παρουσίασαν ως μία συμφέρουσα σε καιρό κρίσης τοποθέτηση των οικονομιών τους με εγγυημένο το κεφάλαιό τους».
Ανέφερε δε, πως έχει ξεκινήσει τη σχετική έρευνα για τη συλλογή στοιχείων πριν από ένα χρόνο και πρόσθεσε πως στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα» καταγράφηκαν κραυγαλέες περιπτώσεις ανθρώπων, όπως υπερήλικες, ανήλικα παιδιά, άτομα με αναπηρία, συγγενείς των θυμάτων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος της εταιρείας «Ήλιος», οι οποίοι είχαν τοποθετήσει εκεί τις αποζημιώσεις τους, αλλά και άτομα που είχαν μετατρέψει σε ΜΑΕΚ όλη τους την περιουσία. 

Πηγή: http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=38641&Itemid=32